Στις 26 Μαΐου η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών της αρμόδιας επιτροπής υπερψήφισε τη συμφωνία που επιτρέπει στους παρόχους email, chat και messaging apps την αναζήτηση στα προσωπικά μηνύματα κάθε πολίτη ( #chatcontrol ).
Yποτιθέμενος στόχος είναι ο εντοπισμός περιπτώσεων παιδικής πορνογραφίας ή αποπλάνησης ανηλίκων.
Το επόμενο βήμα πριν την εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί η ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (αναμένεται μες στο καλοκαίρι).
1/
Απλές ενέργειες για τον έλεγχο της ψηφιακής μας ζωής.
Βήμα 1: Διαχειριστής κωδικών
Στον υπολογιστή: keepassxc
https://keepassxc.org/
Στο κινητό: keepassdx
https://www.f-droid.org/packages/com.kunzisoft.keepass.libre/
Αποθηκεύουμε εδώ τους κωδικούς που έχουμε οπουδήποτε. Το μονο που χρειάζεται να θυμόμαστε είναι ενα ισχυρό password για την εφαρμογή. Μαζί με τον κωδικό, έχουμε και ενα extra κλειδί σε ξεχωριστό αρχείο. Όπου είναι δυνατόν, χρησιμοποιούμε 2 factor authentication (δεξί κλικ στην εγγραφή μας > TOTP...).
1/
Η πιστοποίηση της ηλικίας του ατόμου θα σημάνει και το επί της ουσίας τέλος της ανωνυμίας στο διαδίκτυο.
Πρώτα, ας ενημερωθούμε και ας συζητήσουμε για αυτό που επιχειρείται να περάσει. Στη συνέχεια, ας συντονιστούμε ώστε να δούμε πως μπορούμε να το σταματήσουμε.
Δείτε κι εδώ (αγγλικά):
3/3
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων:
- οι *ανήλικοι* δε θα πρέπει να έχουν δυνατότητα να εγκαθιστούν "εφαρμογές επικοινωνίας ή/και αποθήκευσης" από τα app stores
- οι επικοινωνίες *όλων* θα πρέπει να παρακολουθούνται σε επίπεδο εφαρμογής (client side scanning)
- εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης θα εντοπίζουν ενδεχομένως "ύποπτο" περιεχόμενο και θα το στέλνουν στην αστυνομία.
2/
Στο παρελθόν είχαμε μιλήσει για τη συμφωνία που *επιτρέπει* στους παρόχους email, chat και messaging apps την αναζήτηση στα προσωπικά μηνύματα κάθε πολίτη (#chatcontrol).
https://libretooth.gr/@dimitrisk/106323980113082058
Σήμερα, η Ευρωπαική Επιτροπή δημοσίευσε νομοσχέδιο για την *υποχρεωτική* εφαρμογή των #chatcontrol.
1/
Perfect explanation of the #Fediverse! A federated network of different (social media) projects, incl. #Mastodon, #Pixelfed and #Peertube. Glued together by the #ActivityPub protocol.
More info at https://fediverse.info
(#xp)
We always strive to keep as less logs as it's technically possible for any of our services to run smoothly. Our #Mastodon instance is no exception to this.
Here is the story of how we anonymize IP addresses of user accounts.
Δημιουργώντας ρωγμή σε ένα θεμελιώδες χαρακτηριστικό της σημερινής τεχνολογίας: τη συνεχή επεξεργασία των δεδομένων μας για το κλείδωμα της προσοχής μας και τον εθισμό μας στο προϊόν.
Με έμφαση όχι στο μέλλον, όχι στο πώς μπορεί το Τwitter να αλλάξει, να γίνει πιο δημοκρατικό ή πιο ηθικό. Αλλά στο πώς η τεχνολογία αυτή μας επηρεάζει σήμερα. Στην εγκατάλειψη της και στην υιοθέτησης μιας άλλης.
4/4
Παρατηρούμε "σπάσιμο" του κλειστού τρόπου δικτύωσης του Τwitter, του μεγάλου, κεντρικού μοντέλου, με εταιρική ιδιοκτησία και έλεγχο. Και κίνηση προς ένα άλλο μοντέλο, με πολλούς, μικρότερους servers, χωρίς εταιρική διαχείριση/ιδιοκτησία, που τρέχουν ελεύθερο λογισμικό. Τα τεχνικά εργαλεία αλλάζουν χέρια.
Ένα μοντέλο που αν και συμβατό, δεν προϋποθέτει τη ύπαρξη μεγάλων data centers και τεράστια υπολογιστική δύναμη, μεγάλα "εργοστάσια" όπου τρέχουν αλγόριθμοι και επεξεργάζονται δεδομένα.
3/
Όλα αυτά απέναντι στην αλλαγή που σήμαινε η τεχνολογία στο "εδώ και στο τώρα", και όχι στο τι καλό μπορεί να έφερνε μετά από μια-δυο γενιές (αυτές οι γενιές έζησαν τελικά σε τρώγλες, σε βρώμικα βιομηχανικά περιβάλλοντα δουλεύοντας 12ωρα απλά για την επιβίωση).
Τι σχέση μπορεί να έχουν όμως οι Λουδίτες με το "σπάσιμο" του Τwitter και τη μετάβαση στο Fediverse;
Μερικές σκέψεις:
2/
Η λέξη Λουδίτες, για τ@ς περισσότερ@ς σημαίνει τεχνοφοβία και αδυναμία κατανόησης της αναπόφευκτης τεχνολογικής προόδου. Σημαίνει ανόητοι τρωγλοδύτες.
Οι Λουδίτες όμως χρησιμοποιούσαν εργαλεία πολύ πιο περίπλοκα από τις αυτόματες μηχανές που έσπαζαν, εργαλεία που απαιτούσαν ιδιαίτερες δεξιότητες. Το σπάσιμο των μηχανών ήταν μια από τις πολλές δράσεις τους να για υπερασπιστούν τον τρόπο που ζούσαν και δούλευαν, και για την ιδιοκτησία των μέσων με τα οποία έκαναν τη δουλειά τους.
1/
Όταν ανεβάζουμε εικόνα/φωτογραφία με κάποιο toot μας, ας βάζουμε και μια σύντομη περιγραφή της• στις περισσότερες εφαρμογές απλά κάνουμε κλικ στην εικόνα και γράφουμε λιγα λόγια.
Με αυτόν τον τρόπο γίνεται "ορατή" και στους users με προβλήματα όρασης.
Ενα σύντομο bio στο profile, ενα-δυο pinned toots και γιατί όχι ενα introductory toot είναι πρακτικές που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά από τους νέους users και βοηθάνε πολύ για να γνωριζόμαστε πιο εύκολα.
Αγαπάμε @libreops κι ευχαριστούμε και όσα μπορούμε βάζουμε και κατιτίς: https://opencollective.com/libreops
New people, welcome to Mastodon and the Fediverse!
Here's how to get started:
1. Find some people to follow over on @FediFollows, and through Trunk (https://communitywiki.org/trunk)
2. Find out your Mastodon/Fediverse address so you can share it with friends (https://mstdn.social/@feditips/107248252715651564)
3. Invite people to join you on here by telling them to go to https://joinmastodon.org and click on "Get Started". It doesn't matter if they join a different server because the servers talk to each other (here's a bit more of an explanation https://mstdn.social/@feditips/107021461185874594)
4. Find out what the Fediverse is (https://mstdn.social/@feditips/107044096139091624)
5. Find out why Mastodon being on so many different servers/instances is a really good thing (https://mstdn.social/@feditips/107083735491993183)
6. If you see anything nasty, you can report it to your friendly server admin (https://mstdn.social/@feditips/106540152842368591)
7. You can (sort of) verify your account if you own a website (https://mstdn.social/@feditips/106274105538953001)
If you have any questions, @ me or DM me!
Η αρχιτεκτονική του fediverse είναι αρκετά διαφορετική απο του twitter. Βασικό στοιχείο της είναι η ομοσπονδία (federation) διαφορετικών κοινοτήτων / instances (π.χ. libretooth.gr, mastodon.social) που δημιουργούν ενα οριζόντιο δίκτυο.
Εκτός απο τεχνικά πλεονεκτήματα και πολιτικές προεκτάσεις -όπως το moderation και η λογοκρισία επηρεάζει και τον τρόπο χρήσης της πλατφόρμας.
Αν αναρωτιέστε "να μπω στον server x ή y", δείτε την ενότητα federation στο άρθρο (αγγλικά).
Οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις συμπαράστασης, όπως αυτές ενάντια στην επέμβαση στο Ιράκ, στη Γιουγκοσλαβία, στην Παλαιστίνη και τώρα στην #Ουκρανια είναι η άμυνα του πραγματικού κόσμου στις μηχανές που μας κυβερνούν. Οι διαδηλώσεις όμως μέσα στην επιτηθέμενη χώρα είναι ξεχωριστές. Το να γίνεσαι "εθνικός προδότης" και κόντρα στην πολεμική υστερία και τη βία, να υψώνεις αντιπολεμικά και διεθνιστικά λάβαρα, θέλει κουράγιο. Είτε είσαι στη Ρωσία (φώτο), είτε στην Αμερική είτε ακόμα και στην Ελλάδα.
εφαρμογή timologio, by ΑΑΔΕ...
αν εξαιρέσουμε το rebranding κάποια τυχαίας αμερικάνικης εφαρμογής που δεν τηρεί καν το ελληνικά encoding σε νουμερα (μιλαμε για την εφορία/τιμολόγια...),
η κυρίως οθόνη είναι απλή, με λευκό φόντο και εύκολη στο μάτι, με λίγα γράμματα για να μη ζαλίζεσαι :
504 Gateway Time-out
Microsoft-Azure-Application-Gateway/v2
----
με την εγγύηση του συννεφου της M$ (= εθνικός εργολάβος)... 😝
Ελεύθερο λογισμικό / ψηφιακά δικαιώματα / συνεργασία και διαμοιρασμός
Επίσης θα με βρείτε στο https://mastodon.technology/@dimitrisk/ (αγγλικά)