Pinned post

Το 2020, η ζήτηση για λογισμικό παρακολούθησης εργαζομένων (bossware) αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 108% και το Μάιο κατά 70% σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας.

Αναζητήσεις του τύπου "πώς παρακολουθώ εργαζομένους που δουλεύουν από το σπίτι" αυξήθηκαν τον Απρίλιο του 2020 κατά 1705% και τον Μάιο κατά 652% σε σχέση με το 2019.

Το Office 365, τμήμα του οποίου αποτελεί το Microsoft Teams, είναι μια διαδεδομένη "σουίτα γραφείου" για την "αύξηση της παραγωγικότητας" των εργαζομένων.

1/

Pinned post

Στις 26 Μαΐου η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών της αρμόδιας επιτροπής υπερψήφισε τη συμφωνία που επιτρέπει στους παρόχους email, chat και messaging apps την αναζήτηση στα προσωπικά μηνύματα κάθε πολίτη ( ).

Yποτιθέμενος στόχος είναι ο εντοπισμός περιπτώσεων παιδικής πορνογραφίας ή αποπλάνησης ανηλίκων.

Το επόμενο βήμα πριν την εφαρμογή της συμφωνίας αποτελεί η ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου (αναμένεται μες στο καλοκαίρι).

1/

Pinned post

Απλές ενέργειες για τον έλεγχο της ψηφιακής μας ζωής.

Βήμα 1: Διαχειριστής κωδικών

Στον υπολογιστή: keepassxc
keepassxc.org/

Στο κινητό: keepassdx
f-droid.org/packages/com.kunzi

Αποθηκεύουμε εδώ τους κωδικούς που έχουμε οπουδήποτε. Το μονο που χρειάζεται να θυμόμαστε είναι ενα ισχυρό password για την εφαρμογή. Μαζί με τον κωδικό, έχουμε και ενα extra κλειδί σε ξεχωριστό αρχείο. Όπου είναι δυνατόν, χρησιμοποιούμε 2 factor authentication (δεξί κλικ στην εγγραφή μας > TOTP...).

1/

Θάλασσα
Χαρά, ζωή
Ετερονομία
Επενδύσεις, ανάπτυξη, κέρδος
Καταστροφή
Θάνατος

Φαλάσαρνα | το δέντρο, το κρινάκι και το δάσος

biskotto.gr/nea/to-dentro-to-k

Εκεί στο ΗΔΙΚΑ έχουν πάρει την ασφάλεια προσωπικών ιατρικών δεδομένων πολύ σοβαρά.

Ολοκληρώνοντας την εγγραφή στην εφαρμογή προσωπικού γιατρού, έρχονται στοιχεία εισόδου (username/password) plain text με email και sms🏅

Είμαστε κατά των παρακολουθήσεων ή κατά των *συγκεκριμένων*, "κακών" παρακολουθήσεων;

Υπάρχουν και καλές;

Αν δεν υπάρχουν καλές, πώς διασφάλιζομαστε; Με αλλαγή προσώπων στην εξουσία; Με θεσμικές αλλαγές; Κάπως αλλιώς;

Μας ενδιαφέρει η ιδιωτικότητα; Είναι ανθρώπινο δικαίωμα (μας ενδιαφέρουν τα ανθρώπινα δικαιώματα;), ή είναι ένα ακόμα εργαλείο αντιπολίτευσης, που υπηρετεί έναν σκοπό;

Πολύ ενδιαφέρον επεισόδιο του σχετικά με την και το :

darknetdiaries.com/episode/100

Αν θέλουμε να θυμηθούμε τα -όχι και τόσο- παλιά, το επεισόδιο 64 περιγράφει τις παρακολουθήσεις του 2004 (Vodafone).

darknetdiaries.com/episode/64/

Τέλος, στο Microsoft Workplace Analytics (ξεχωριστό προϊόν, πάλι από τη Microsoft), σε κάθε εργαζόμενο ανατίθεται ένα "μέτρο επιρροής" ("influence score") που δείχνει "πόσο συνδεδεμέν@ είναι κάθε εργαζόμεν@ με την εταιρία", βάσει των email, του ημερολογίου, των κλήσεων και δεδομένων από chat.

Πηγές:

privacyinternational.org/long-

home.coworker.org/worktech

4/4

Show thread

Το Office 365 προσφέρει επίσης τις λειτουργίες:
- Ελέγχου (Audit)
- Αναζήτησης περιεχομένου (Content Search)

Στην "Αναζήτηση περιεχομένου" οι διαχειριστές μπορούν να κάνουν αναζητήσεις και να διαβάσουν -μεταξύ άλλων- email, έγγραφα και προσωπικά μηνύματα που στάλθηκαν με το Teams.

Στη λειτουργία "Ελέγχου" μπορούν να ορίσουν χρονική περίοδο και να δουν οποιαδήποτε ενέργεια έκανε οποιοσδήποτε χρήστης - μέχρι και το σβήσιμο κάποιου email ή την αλλαγή του password.

3/

Show thread

Στο Admin Center του Microsoft Teams οι διαχειριστές (διευθυντές, προϊστάμενοι) μπορούν να παρακολουθούν για κάθε εργαζόμεν@, μεταξύ άλλων:
- Πόση ώρα ήταν σε κλήσεις
- Πόσα μηνύματα αντάλλαξε
- Σε πόσα ομαδικά και σε πόσα 1-1 meetings συμμετείχε
- Από ποια συσκευή συνδέθηκε (laptop, κινητό) συνδέθηκε και τι ακριβώς έκανε (συμμετοχή σε meeting, αποστολή μηνύματος, κλπ.).

2/

Show thread

Το 2020, η ζήτηση για λογισμικό παρακολούθησης εργαζομένων (bossware) αυξήθηκε τον Απρίλιο κατά 108% και το Μάιο κατά 70% σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας.

Αναζητήσεις του τύπου "πώς παρακολουθώ εργαζομένους που δουλεύουν από το σπίτι" αυξήθηκαν τον Απρίλιο του 2020 κατά 1705% και τον Μάιο κατά 652% σε σχέση με το 2019.

Το Office 365, τμήμα του οποίου αποτελεί το Microsoft Teams, είναι μια διαδεδομένη "σουίτα γραφείου" για την "αύξηση της παραγωγικότητας" των εργαζομένων.

1/

Τα συνθήματα είναι χρήσιμα, σε πανό ή σε στόματα.

Είναι η αιχμή μιας κριτικής, είναι εύληπτα, μπορούν να κινητοποιήσουν.

Θέλουν όμως μια "τέχνη" να τα χρησιμοποιείς· πού, πότε, πώς, πόσο, για ποιους και σε ποιους, για ποιον σκοπό.

Ένα σύντομο σύνθημα για τα δικαιώματα των κρατουμένων στο τέλους του Αερικού, είναι μια εύστοχη επιλογή.

Σε μια άλλη συναυλία, σε ένα άλλο τραγούδι, αν γινόταν παρατεταμένα, τι θα εξυπηρετούσε, και τελικά τι αποτέλεσμα θα είχε;

"Θα εξαντλήσουμε κάθε νόμιμο μέσο για να διαπιστώσουμε ότι στα τηλέφωνα των Ελλήνων πολιτών, και όχι μόνο στα τηλέφωνα των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, δεν παραβιάζεται το απόρρητο της επικοινωνίας", δηλώνει ο κ. Καμίνης από το βήμα της Βουλής.

Θα ψηφίσετε λοιπόν κατά της υποχρεωτικότητας των στο ευρωκοινοβούλιο;

Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα.

Show thread

Εκτός αν η ιδιωτικότητα δεν είναι δικαίωμα αλλά προνόμιο.

Show thread

Χαιρετίζω την μεταστροφή του κ. Ανδρουλάκη στο ζήτημα της ιδιωτικότητας και του απορρήτου των επικοινωνιών.

efsyn.gr/politiki/antipoliteys

Ως ευρωβουλευτής είχε υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για την εθελοντική παρακολούθηση των πολιτών της Ε.E. - που έγινε και νόμος.

mepwatch.eu/9/vote.html?v=1344

Στις 11/05 η επιτροπή πρότεινε τη μετατροπή της παρακολούθησης σε *υποχρεωτική*.

Το νομοσχέδιο θα περάσει και πάλι από το ευρωκοινοβούλιο.

Τι θα ψηφίσουν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ;

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας που χρεώνει την πυρκαγιά στους Maiden μοιάζει ο ιδεατός τύπος αυτής της κατηγορίας θεωριών συνωμοσίας. Δεν εφαρμόζεται στην πράξη -είναι τόσο εξωφρενική- αλλά είναι το "εξώφυλλο" της κατηγορίας.

Είναι οι συνωμοσίες που δεν τους ενδιαφέρει καν η αληθοφάνεια. Θεωρία τη θεωρία, θέλουν μόνο να διαλύσουν κάθε απόπειρα διαλόγου, να πάρουν το χαλί από τα πόδια κάθε συζήτησης.

«Για τον αναρχικό, πολιτικό κρατούμενο, απεργό πείνας και αδερφό μου, Γιάννη Μιχαηλίδη»

omniatv.com/853476474/ton-anar

Είναι στο χέρι μας να τις δυναμώσουμε, στηρίζοντας, συμμετέχοντας και κρίνοντας συνεχώς ώστε να διασφαλίζουμε ότι εξυπηρετούν εμάς και όχι κάποιους άλλους.

Υ.Γ. Έχει ένα ενδιαφέρον ότι το άρθρο παρουσιάζεται σε έναν ψηφιακό τόπο που χρησιμοποιεί κυρίως τεχνολογίες τις οποίες -σωστά- κρίνει ως προβληματικές.

Show thread

Το κεντρικό αρνητικό σημείο της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται από τον πολύ κόσμο είναι η ετερονομία της. Σαν πολίτες δεν έχουμε συνήθως λόγο στο πώς, για ποιον και για ποιον σκοπό εμφανίζεται και εδραιώνεται κάθε τεχνολογία.

Το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού, το fediverse, η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών από εθελοντικές κοινότητες, με τα προβλήματα και τις αντιφάσεις τους, είναι ένα ρήγμα στην δυστοπική τεχνολογία, στην τεχνολογία στην οποία δεν έχουμε κανέναν έλεγχο.

5/

Show thread

Μερικά σχόλια:

Η επιστροφή στις "σπηλιές" -στην "πρωτόγονη" κατάσταση που δεν υπάρχει κοινωνικό συμβόλαιο- στην οποία ενδεχομένως θα ζούσαμε μια πιο πλούσια σε νόημα και εμπειρία ζωή δεν υφίσταται ως ρεαλιστική επιλογή. Συνήθως χρησιμοποιείται ως "απάντηση" στην κριτική του τεχνικού συστήματος, ως πέταγμα της μπάλας στην εξέδρα, ως μιας μορφής ΤΙΝΑ.

4/

Show thread

"άρα υπονοείς να πετάξουμε τα smartphone, να πετάξουμε τα smartwatches, να μην χρησιμοποιούμε google maps και γενικά να επιστρέψουμε στις σπηλιές μας"

"Ωστόσο δεν είναι η εξέλιξη της τεχνολογίας που φέρνει αυτά τα αρνητικά αλλά η ενσωμάτωση των εταιρικών και εν γένει καπιταλιστικών αξιών σε κάθε παραγόμενη τεχνολογία – με πρώτο και κυριότερο το κέρδος των εταιριών."

3/

Show thread

"για να επιτευχθεί ο πραγματικός στόχος των εταιρειών που κατασκευάζουν τεχνολογίες, βασισμένες σε αυτή την ερμηνεία της πραγματικότητας, πρέπει να κάνουν και κάποιο καλό"

"η ερμηνεία της καθημερινότητας από την καπιταλιστική τεχνολογία γίνεται στη βάση των μετρήσιμων δεδομένων για παρακολούθηση, έλεγχο, καταγραφή και αυτοματοποίηση εις βάρος του αυθόρμητου συμβάντος που εμπλουτίζεται από και επενδύεται με νόημα για τη ζωή του ανθρώπου"

2/

Show thread

"Η «εμπειρία» μετρά! Οι 2 όψεις της καθημερινής εμπειρίας για τη σημερινή (και κάθε αυριανή) τεχνολογία."

aftoleksi.gr/2022/07/14/empeir

Τα βασικά σημεία του άρθρου:

"Ασφαλώς ο Gates προσωπικά δεν μαθαίνει όλες αυτές τις πληροφορίες, αλλά οι αλγόριθμοι μέσα από τους οποίους εκτινάσσεται το κέρδος εταιρειών όπως αυτή του Gates ασφαλώς και θέλουν να καταγράφουν ακόμη και το τι τρώει ο παππούς μου στη βόρεια Ημαθία"

1/

Show older
libretooth

a mastodon instance run by LibreOps